Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 21 marca 2011

Kurczak z brandy i boczkiem Nigelli Lawson

 

Zastanawiałam się oglądając różne programy telewizyjne, w których bardziej lub mniej znane osobowości kulinarne prezentowały swoje dzieła, czy rzeczywiście wszystko co przygotują jest takie smaczne? Czy każdy przepis przygotowany przez nich jest rzeczywiście kulinarnym sukcesem? Może te osoby mają coś takiego w sobie, co pozwala im wszystko czego sie dotkną przekuć w sukces kulinarny? Powiedzmy taka Nigellla Lawson, bogini kuchni, która smakując przyrządzone przez nią samą potrawy, za każdym razem nie może się nadziwić, że upichciła coś tak smacznego.

Przygotowując pierwszy przepis z książki "Nigella Ekspresowo" zawierzyłam w jej intuicję kulinarną i na ślepo, bez żadnych modyfikacji przygotowałam kurczaka z brandy i boczkiem. Muszę powiedzieć, że się rozczarowałam tym przepisem. Nie o to chodzi, że był niedobry, chociaż ja jednak dorzuciłabym do niego trochę przypraw, ale że po jego skosztowaniu nikt z jedzących go nie mógłby  z czystym sumieniem powtórzyć za bohaterką filmu Julie & Julia - mniam.

Ciekawa jestem czy ktoś z czytających tego bloga robił kiedyś Nigellowego kurczaka z brandy i boczkiem i czy ma podobne odczucia jeżeli chodzi o ten przepis, a może ktoś odważy się go przygotować by potem podzielić się ze mną swoimi odczuciami :) czekam na odważną i trzymam kciuki :)

 

kurczak z brandy i boczkiem

 

kilka plastrów boczku w zależności od wielkości i grubości plastrów

1 kurczak ok 1 1/4 kg

60 ml brandy

Rozgrzej piekarnik do 220 *C

Na małej patelni przysmaż boczek na średnim ogniu, aż  będzie chrupiący, a na dnie zgromadzi się wytopiony tłuszcz (około 4 minuty).

Zdejmij patelnię z ognia, włóż plasterki boczku do wnętrza kurczaka, po czym ułóż go w brytfance piersią do góry.

Wlej brandy na patelnię z tłuszczem, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez minute.

Polej kurczaka sosem z brandy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut - do momentu aż soki wypływające z udka po nakłuciu będą przezroczyste. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem.

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 marca 2011 00:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aprespe napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 07:52:42:

    Nigdy jeszcze nie robiłam kurczaka w alkohlolu innym niż wino, a musi mieć niesamowity aromat.

  • sowa_nie_sowa napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 08:17:33:

    A może to po prostu kwestia gustu...? Ja na blogu zamieszczam przepisy, które mnie smakują i je polecam, ale to nie znaczy, że wszystkim będą tak samo smakować, tak jak mnie nie wszystko smakuje, co przygotowuję z przepisów innych, choć wybieram je pod kątem moich upodobań.
    Pozdrawiam:)

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 22:12:28:

    nie jadłam jeszcze takiego kurczaka, wygląda na bardzo apetycznego:) pozdrawiam wiosennnie

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/22 06:24:35:

    Wygląda wspaniale!
    A propo kurczaków :) Ostatnio na jakimś zagranicznym blogu zobaczyłam przepis na cycastego kurczaka. (!) Odsunięto mu tą skórę i pod nią wsunęli przekrojone połówki cytryn! i upiekli. Jak się mogłam uśmiać! On naprawdę wyglądał jak jakaś atrakcyjna, obdarzona przez naturę kurka :)))) Ludzie to mają pomysły!

  • katarzyna_sar napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/28 17:48:13:

    Wygląda super smacznie:-)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters