Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 30 marca 2011

Bitki wołowe z kaszą gryczaną

 

Nigdy nie potrafiłam zrobić bitek wołowych. Zawsze zrobiłam coś nie tak,  albo byłe za grube, albo mimo duszenia były twardawe. Słowem - bitkowa katastrofa. Ten przepis dostałam od mojej teściowej razem z dobrą radą - aby bitki się udały należy, w przypadku gdy brakuje wody w trakcie duszenia mięsa, dodawać tylko i wyłącznie zimną wodę. No tak, ja zawsze uzupełniałam sosik gorącą wodą, aby nie zmniejszać temperatury duszenia, co w przypadku bitek okazało się wielkim błędem :)

 

bitki wołowe

 

1 kg mięsa wołowego

2 cebule

mąka do opruszenia

sól, pieprz

odrobina kminku

3 ziarenka ziela angielskiego

listek laurowy

tłuszcz do podsmażenia mięsa (olej lub smalec wg uznania)

ugotowana kasza gryczana

 

Kroimi mięso w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem i mąką. Każdy plaster smażymy na tłuszczu z obu stron, tak aby się zarumienił.

Cebulę kroimy drobno w kostkę i dusimy w rondlu, dodajemy szczyptę kminku, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i listek laurowy. Do podduszonej cebuli dodajemy podsmażone mięso i podlewamy zimną wodą. Dusimy mięso na małym ogniu około 2 godzin. Doprawiamy do smaku.

najbardziej bitki wołowe smakują mi z kaszą gryczaną, więc polecam kaszę :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 30 marca 2011 00:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 07:43:49:

    Kasza do bitek świetnie pasuje ! Smakowicie wyglądają :)

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 08:01:21:

    z kaszą gryczaną takie bitki są idealne;) pyszny klasyk

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 11:03:19:

    Bardzo lubię bitki z kaszą:)

  • efi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 17:27:24:

    Bitki wołowe są niezawodnym klasykiem. A z kaszą gryczaną...to już niebo w gębie. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 20:44:56:

    lubie takie domowe obiadki :) pozdrawiam

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 19:23:19:

    To danie gości u mnie bardzo często. Najlepsze połączenie: kasza gryczana i mięso wołowe w sosiku:)

  • aisleseven napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/10 22:36:06:

    Pozwole sobie na komentarz do dania ktore bardzo lubie : )
    wydaje mi sie ze w tym przepisie brakuje bardzo istotnej informacji ...
    otoz w mojej opini miesko powinno byc rozbite zebata strona mlotka aby poprzecinac wlokna i aby mieso puscilo sok .. potem sol i dopiero w make i na patelnie :D

    znaczy to tak mi sie wydaje bo ja tak robie : )
    jesli nikt sie nie obrazi wrzuce adres swojego bloga ktory zaczelem pisac niedawno.

    www.smakblog.aisleseven.eu
    pozdrawiam :D i zycze smacznego :) aa te bitki z makaronem sa rownie smaczne :D
    i do tego kwaszony ogorek :D

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters