Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 31 marca 2011

Absolutnie fantastyczna cienka tarta z jabłkami wg Nigelli Lawson

 

Ostatnio rozsmakowałam się w tartach.  Przygotowanie tej tarty na cienkim francuskim cieście zajęło mi niewiele czasu, tylko tyle, ile trwało pokrojenie jabłek. Tarta smakuje fantastycznie.

Przepis pochodzi z książki Nigella ekspresowo.

 

tarta z jabłkami

tarta z jabłkami1

 

2-3 jabłka

sok z jednej cytryny

gotowy prostokąt ciasta francuskiego

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220* C.

Przekrój jabłka na połówki i usuń gniazda nasienne. Wlej sok z cytryny do płaskiego naczynia i dopełnij wodą. Włóż połówki jabłek do wody cytrynowej, dzięki temu nie zbrązowieją.

Połóż rozwałkowane ciasto na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną dużego noża zrób w odległości 1 cm od brzegu długie nacięcia wzdłuż krawędzi okalających ciasto. Nie przecinaj ciasta, tylko je ponacinaj. Dzięki temu w czasie pieczenia dookoła jabłek wyrośnie ramka z ciasta.

Wyjmij jabłka z wody cytrynowej i osusz. Przetnij połówki jeszcze raz na pół i pokrój w cienkie plasterki.

Oprósz ciasto 1 łyżką cukru. Układaj plasterki jabłek wewnątrz ramki tak, żeby ciasno na siebie nachodziły, aż utworzą rządki i całe ciasto będzie nimi pokryte.

Rozgrzej w rondelku masło z pozostałą łyżką cukru - niech się chwilę pogotuje, aż mieszanka nabierze delikatnego karmelowego koloru. Polej nią jabłka i wstaw do piekarnika.

Piecz tartę 15-20 minut.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 31 marca 2011 08:30

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 09:37:09:

    Cudna! Sama ostatnio robie duzo tart, bo szybko i pysznie!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  • burczymiwbrzuchu napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 11:52:34:

    Podoba mi się taka cienka tarta, wygląda smakowicie:)

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 14:43:06:

    Wspaniale wygląda :) Uwielbiam przepisy Nigelli i ją samą oczywiście :)

  • nette7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 16:24:02:

    Pyszna, pyszna, pyszna! (wiem, bo jadłam ;)!). Piękna, piękna, pięęękna! (wiem, bo widzę! ;))

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 08:45:42:

    za Nigellą nie przepadam ale ta tarta wygląda bardzooooo apetycznie

  • anus77 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 15:30:49:

    Absolutnie fantastyczny pomysł!
    Lubię ciasto francuskie i przeróżne do niego dodatki...

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/02 14:53:20:

    Szybko a smacznie :) Został jeszcze jakiś kawałeczek? :)))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters