Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

środa, 16 lutego 2011

Sałatka z porów

 

Bardzo lubię sałatki z porem w roli głównej. Tą znalazłam w książce "Pasja pokoleń". Robi się ją błyskawicznie, a jak smakuje? sami oceńcie :).  Sałatkę z porów podałam z wczoraj zamieszczoną pieczenią bawarską.

 

sałatka z porem

2 pokrojone pory

2 jabłka

10 dag żółtego sera

Sos:

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Pory umyć, przekroić na pół i pokroić w paski. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pory, jabłka i ser przełożyć do głębokiej miski, polać sokiem z cytryny, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Przygotować sos z majonezu i śmietany lub jogurtu. Sałatkę połączyć z sosem, doprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs albo ryb.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
środa, 16 lutego 2011 22:03

Komentarze

Dodaj komentarz

  • urszula_d73 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/16 22:11:24:

    Pycha, porowej już dawno nie robiłam...;)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/17 17:42:54:

    tez bym taka zjadla:)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/20 21:27:16:

    aż mi się jeść zachciało.. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters