Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 24 lutego 2011

Kurczak z ryżem

 

Niedługo przywitamy wiosnę, czuję to :) więc czas już wygrzebywać ze stosu przepisów jakieś niskokaloryczne dania. Dzisiejsza moja propozycja to kurczak z ryżem naturalnym. Bardzo kolorowa potrawa, którą szybko się przygotowuje a jedna porcja zawiera tylko 450 kcal :)

 

kurczak z ryżem

 

25 dag naturalnego ryżu

1 średnia cebula

po jednej czerwonej, żółtej i zielonej papryce

1 dojrzały pomidor

2 duże lub 4 małe filety z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

sól i pieprz

1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki masła

1 pęczek zielonej pietuszki

 

Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i drobno posiekać. Papryki przepołowić, wydrążyć, opłukać i pokroić w paski. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki. Obrać czosnek. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyc pokrojone według uznania filety i smażyć ok. 5-10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.

Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i paski papryki podsmażyć przez 5 minut na średnim ogniu mieszając. Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku. Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu. Posypać natką pietruszki tuż przed podaniem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 24 lutego 2011 00:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/24 08:41:49:

    bardzo lubię takie dania- pełne aromatów i kolorów;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters