Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 18 stycznia 2011

Zupa pieczarkowa według Julii Child

Może dzisiaj odbiegnę trochę od założenia tego blogu, by prezentować ciekawe przepisy z różnych książek kulinarnych. Jest to tylko małe odstępstwo, dlatego, że książkę Julii Child - Mastering the art of French cooking - posiadam, ale tylko w wersjii elektronicznej. Jest to przepis inspirowany oryginałem (znalazłam go na innym blogu kulinarnym) ale zapewniam zupa smakuje wyśmienicie.

 

zupa pieczarkowa

 

1/2 kilograma pieczarek

1/2 średniej cebuli

1 1/2 bulionu warzywnego lub z kurczaka ( ja nie stosuje żadnych kostek rosołowych lecz gotuję warzywa i wywar ten traktuje jako bazę)

5 łyżek masła

2 żółtka jajek

125 ml śmietany ( ja użyłam 22 %)

1 łyżeczka tymianku

1 posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy, szklimy na 3 łyżkach masła przez około 8-10 minut. Nie rumienimy. Zasypujemy 3 łyżkami mąki, mieszamy. Cebulę hartujemy gorącym bulionem i dodajemy do bulionu. Nóżki pieczarek kroimy drobno, dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy tymianek, natkę, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.

Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na 2 łyżkach masła prze ok. 10 minut. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10-25 minut.

Żółtka ubijamy ze śmietaną i wlewamy do gorącej ( ale nie gotującej się ) zupy.

 

Dla tych, którzy chcą się zmierzyć z oryginalnym przepisem Julii  :)

Cream of Mushroom Soup – Kremowa zupa pieczarkowa

Duży (ok.2,5 l) garnek z grubym dnem

¼ szklanki drobno posiekanej cebuli

3 łyżki masła

 W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i gotować na wolnym ogniu 8-10 min, aż będzie miękka, ale nie brązowa.

 3 łyżki mąki

 Dodać do cebuli mąkę i mieszając pogotować jeszcze 3 min, uważając żeby nie przypalić

 1,5 litra bulionu z kurczaka

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki liścia laurowego (pokruszony)

1/8 łyżeczki tymianku

Sól, pieprz do smaku

 Wyłączyć ogień, dodać gorący bulion i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy, doprawić do smaku. Pora na spróbowanie.

 Garnuszek

35-45 dag pieczarek  w tym momencie odkroić tylko same nóżki, kapelusze użyte będą za chwilę

Szklanka wody

 Posiekać same nóżki z pieczarek, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 20 min.

 Garnuszek

 2 łyżki masła

Cienko pokrojone kapelusze z tych 35-45 dag pieczarek

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka soku z cytryny

 Rozpuścić w garnuszku masło. Kiedy zacznie się pienić, dodać kapelusze pieczarek, sól i sok z cytryny. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Pieczarki odcedzić, sos powstały podczas gotowania dodać do bulionu i cały garnek z bulionem gotować na wolnym ogniu przez  ok. 10 min.

 Uwaga Julii:  w tym momencie jeżeli zupa nie będzie od razu podawana to należy ugotowane, pokrojone kapelusze pieczarek odłożyć na bok i zakryć cienka warstwą śmietanki. Przed podaniem odgrzać na wolnym ogniu 2-3 minuty.

 2 żółtka jajka

1/2  –  3/4 szklanki śmietany np.22%

Metalowa trzepaczka

 Zmiksować żółtka ze śmietaną. Dodawać powoli, po 1 łyżce, do gorącej zupy, aż wlejemy wszystko. Cały czas rozbijać trzepaczką. Wstawić całość znowu na średni ogień i gotować przez 1-2 min., nie dopuścić do zagotowania.

 1-3 łyżki miękkiego masła

3 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki (może być cały pęczek)

 Wyłączyć ogień. Dodać wszystkie odłożone wcześniej plasterki kapeluszy pieczarkowych.

Podawać udekorowane natką pietruszki.

Bon Appétit

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 18 stycznia 2011 08:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • l3artol napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/06 09:56:11:

    Bardzo lubie jej programy , jak tylko mam okazje oglądam na kuchnia.tv. Miała kobieta podejście do kuchni.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters