Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Karkówka z kiszoną kapustą

 

W weekend mam więcej czasu na gotowanie, mogę wiec przygotować bardziej czasochłonne danie. Karkówka z kiszona kapustą wymaga poświęcenia jej dłuższej chwili, nim ostatecznie wyląduje w piekarniku. Przepis ten zaczerpnęłam, podobnie jak poprzedni na pierś indyka z pieczarkami, z książki Piotra Galińskiego "Taniec z garami".

 

karkówka z kapustą

1 kg kapusty kiszonej

1 kg karkówki

1/2 kg wędzonego boczku

3 cebule

3 jabłka 

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry i też smażymy. Cebulę kroimy w piórka i oddzielnie rumienimy na patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami boczek, kapuste kiszoną, smażoną cebulę i karkówkę. Pomiędzy warstwy włożyć pokruszone liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Na wierzchu układamy ćwiartki jabek. Przykrywamy i dusimy ok. 1 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180* C.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 31 stycznia 2011 08:06

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters