Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

niedziela, 09 stycznia 2011

Cząber

Cząber

 

Cząber ma ostry smak, zbliżony do czarnego pieprzu, nieco słonawy, a zapach balsamiczny, bardzo silny, lekko korzenny. Nadaje wszystkim potrawom, szczególnie mdłym warzywom, pikantności.

Sprzyja trawiniu, wobec tego powinno sie nim przyprawiać groch, faolę czy soczewicę. Rozkłada zawarte w ziarnach tych warzyw aminokwasy powodujące wzdęcia. Zwiększa wydzielanie soków żołątkowych, łagodzi skurcze mięśni gładkich jelit, co ważne przy takiej przypadłości jak wrażliwe jelito.

Cząber dodany do kwaszenia ogórków sprawia, że zachowują dzieki niemu jędrność.

Cząbru trzeba używać bardzo ostrożnie. Przedawkowany powoduje, że potrawa staje się gorzka.

Wsypujemy go na kilka minut przed zakończeniem gotowania czy duszenia.

 

FASZEROWANY SCHAB Z GRILA

4 plastry schabu

pęczek cząbru

10 dag tartego sera

4 łyżki oleju

sól, pieprz

Cząber opłukać, osuszyć i oberwać listki z gałązek. Posiekać, wymieszać z serem, przyprawić z solą i pieprzem, wyrobić z dodatkiem połowy oleju na papkę. Mięso opruszyć pieprzem i solą. W każdym kotlecie zrobić poziomo nacięcie tak, by powstała " kieszeń". Napełnić ją cząbrowo-serowym farszem, brzegi spiąć metalowymi szpikulcami. Posmarować resztką oleju. Piec na rozgrzanym grillu po ok. 7 min. z każdej strony. Podawać z bagietką i sałatką.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
niedziela, 09 stycznia 2011 13:01

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters