Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

czwartek, 30 grudnia 2010

Cynamon

cynamon

 

Cynamon to kora z drzewa, pochodzącego z Cejlonu. Z zewnętrznej strony kory ścina się cienką warstwę łyka i suszy w wysokiej temperaturze, ale koniecznie w cieniu, gdyż bezpośrednie światło słoneczne powoduje zniekształcenie surowca, który powinien w czasie suszenia zwijać się w cienkie rurki, koloru czerwono-brązowego.

Dobre gatunki są gładkie, ciemne i bardzo kruche. I w takiej postaci powinno się kupować cynamon, ponieważ zmielony pochodzi z niższej jakościowo części kory i szybko wietrzeje, ma jaśniejszy kolor. Cynamon mielony musi być bardzo świeży (sprawdzaj date przydatności do spożycia), a po otwarciu opakowania jak najszybciej zużyty.

Od wielu lat doprawia się nim napoje alkoholowe, podawane na gorąco, jak grzane piwo i wino, grog czy krupnik staropolski ( przepis na krupnik poniżej) oraz zupy przyrządzane na słodko.

 

KRUPNIK STAROPOLSKI

2 szklanki spirytusu

szklanka wrzątku

szklanka miodu

ćwierć laski wanilii

cynamon

4 goździki

szczypta gałki muszkatołowej

skórka z cytryny

Do wrzątku domieszać miód, dodać wanilię, cynamon, goździki, trochę startej gałki muszkatołowej i skórkę z cytryny. Zagotować, utrzymywać wrzenie przez kilka minut, przecedzić, jeszcze raz zagotować i przelać do dzbanka. Dolać spirytus, wymieszać.

 

Krupnik zrobiony, więc może by tak zabrać się za robienie deseru :)

 

BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

1 szkl. mąki pszennej

1 szkl. mąki ziemniaczanej

5 jajek

1 kg. jabłek

kostka margaryny

1 szkl. cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

garść orzechów włoskich

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

masło do formy

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Orzechy posiekać niezbyt drobno. Jajka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę. Dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wlać stopioną, gorącą margarynę. Wymieszać, przelać do brytfanki wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka i orzechy, które zatopią sie w cieście. Posypać cynamonem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

 

A do ciasta może...

 

KAWA PO WIEDEŃSKU

3-4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy

pół łyżeczki gorzkiego kakao

4 łyżeczki cukru

4 łyżki rumu

ćwierć łyżeczki cynamonu

2 łyżki bitej śmietany

Przygotować 4 filiżanki, do każdej nasypać 1/8 łyżeczki kakao, łyżeczkę cukru i wlać łyżkę rumu. Zaparzyć kawę, gorącą nalać do filiżanek, zamieszać. Na wierzchu położyć łyżeczkę bitej śmietany i posypać ją szczyptą cynamonu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
czwartek, 30 grudnia 2010 08:17

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/14 15:30:33:

    Lubię "udziwnione " smakowe kawy, tę po wiedensku z chęcią wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters