Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

wtorek, 28 grudnia 2010

Bazylia

Bazylia

 

Bazylia odznacza się intensywnym smakiem, lekko korzennym, określanym przez znawców sztuki kulinarnej jako słonawy. Doskonała przy diecie dla niskociśnieniowców i chorych na nerki, zmuszonych ograniczyć sól kuchenną w diecie. Ma specyficzny balsamiczny, delikatny, ale wyrazisty zapach.

Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem, estragonem a zwłaszcza z tymiankiem.

Bazylia ma również swoje wady, w dużych dawkach może wywołać poronienie, więc kobiety w początkach ciąży powinny jej unikać.

Jest przyprawą nadającą się do wszystkich dań z pomidorów. Bazylią aromatyzuje się ponadto majonez, winegret i inne zimne sosy do sałaty oraz zupy jarzynowe.

Znawcy twierdzą, że świeżą bazylięlepiej rozetrzeć w palcach niż siekać i dodać do potrawy tuż przed podaniem.

Mrożąc "na zapas" należy uprzednio każdy listek posmarować oliwą.

 

Na zakończenie każdego rozdziału poświęconego przyprawie autorka zamieszcza kilka przepisów z wykorzystaniem omawianej przyprawy. Wybrałam dwa proste przepisy.

 

SAŁATKA CAPRESE

6 pomidorów

25 dag mozzarelli

kilka świeżych listków bazylii

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Ser pokroić w grube plasterki. Pomidory umyć i po usunięciu pestek pokroić w plasterki tej samej grubości co plasterki mozzarelli. Ser i pomidory ułożyć na półmisky naprzemiennie, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wstawić na godzinę do lodówki. Listki bazylii umyć, osuszyć, pokroić i posypać nimi sałatkę.

 

SAŁATKA Z WĘDZONEJ RYBY I RYŻU

3 jędrne pomidory

ogórek

20 dag wędzonej ryby bez skóry i ości

szklanka ugotowanego na sypko ryżu

3 łyżki rozdrobnionej świeżej bazylii

ząbek czosnku, oliwa, sok z cytryny, biały pieprz

 

Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę, usunąć jak najwięcej nasion. Rybę pokroić w drobne kawałki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z pomidorami, ogórkiem, bazylią. Posolić, doprawić sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem(jego smak powinien być ledwo wyczuwalny) i pieprzem. Polac oliwą, wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć i powtórnie skropić oliwą, która szybko wsiąka w ziarenka ryży. Podawać jako samodzielną przekąskę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
wtorek, 28 grudnia 2010 10:46

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters